Basics van websites en webshops anno 2013

Begin 2013 worden door Kevin Beeftink een serie Masterclasses georganiseerd om bedrijven en zelfstandigen handvaten te geven om juiste keuzes te maken in marketing middelen, techniek, partners en inzichten. Hieronder worden de belangrijkste punten uit de eerste Masterclass “Basics van websites en webshops anno 2013” beschreven. Deze Masterclass biedt een inleiding op de inzichten omtrent verantwoord geld uitgeven en meetbaar verdienen.
Onze Masterclasses en Miniclasses leunen altijd op het ROI principe waar 2tptProductions voor staat: Return on Investment, de echte vruchten plukken van je investeringen online.

Bedrijven staan nog geen 25 jaar op internet

Het web anno 2013

Het World Wide Web bestaat nog geen 25 jaar, maar is in deze korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste middelen in de marketingmix voor bedrijven. Dit geldt voor de grootsten en de kleinsten in het bedrijfsleven: van loodgieters tot multinationals. Voor het MKB is een website vandaag de dag bijna een vereiste te noemen. Niet alleen om de sfeer van het bedrijf uit te dragen, maar ook als brochure voor diensten en producten welke online gezien en gevonden kunnen worden.

Over de vindbaarheid en resultaten

Scoren op Google en andere zoekmachines

Belangrijk voor een bedrijf of instantie is, als het gaat om ROI, de vraag of de website/webshop wel geld oplevert. Daarbij is de hoeveelheid geld een groot vraagteken. Een website die voldoende geld oplevert, is succesvol te noemen. Een manier om deze cijfers positief te beïnvloeden is door je website zo hoog en goed mogelijk in de zoekresultaten te laten verschijnen. Dit kan op twee manieren: Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA).

'Gratis' advertenties op o.a. Google met SEO

Zoekmachine Optimalisatie

SEO wordt vaak gezien als gratis en kan op de middellange en lange termijn geld opleveren. Op de afbeelding is in het blauwe vak een voorbeeld van zoekresultaten voor het zoekwoord “schoenen”. Als we kijken naar deze resultaten zien we in het blauwe vak de resultaten verschijnen van een sterk SEO-beleid:

De SEO wordt bepaald door verschillende factoren, welke in meerdere of mindere mate beïnvloed kunnen worden door de beheerder en ontwikkelaar van de website. Denk hierbij aan de techniek, de tekst die gebruikt is en de populariteit van de website. Een aantal vuistregels die veelal gelden:

 • Een goede techniek als basis voor de website
  een tekst met passende zoekwoorden
 • Tekst die regelmatig “up-to-date” wordt gehouden en
  de algehele populariteit van de website
 • De herleide populariteit van de website door middel van links naar jouw website

Denk er ook aan dat de teksten die u ziet van uw website op Google ook door u beïnvloed kunnen worden! Verschillende CMS platformen maken het mogelijk om de meta title en meta description aan te passen, zodat u zelf aan kan geven wat u graag wil laten zien op de zoekresultaten binnen de zoekmachines.

Betaalde advertenties op o.a. Google met SEA

Zoekmachine Advertenties

SEA vertaalt zich naar directe kosten, maar dit levert in sommige gevallen op een kortere termijn al geld op. Wederom het voorbeeld van zoekresultaten voor het zoekwoord “stoelen”. Als we kijken naar deze resultaten zien we in twee blauwe vlakken de resultaten verschijnen van SEA-campagnes: 

Door te adverteren kan een website ook hoog staan in de zoekresultaten op een zoekmachine. Je betaalt de zoekmachine een bedrag voor een klik per trefwoord. U biedt een bepaald bedrag voor een klik op de advertentie die u schrijft bij deze trefwoorden. Dit zijn veelal passende trefwoorden waar het bedrijf graag op gevonden wil worden. In de basis geldt: Hoe hoger het bedrag in vergelijking met het bod van de concurrent, hoe hoger de plaats in de zoekresultaten. Dit staat niet volledig op zichzelf, er zijn nog een aantal factoren die gelden voor de positionering van een advertentie:

 • de score van de website qua bezoekers
 • de kwaliteit van de advertentie campagne (wordt er vaak geklikt?)
 • de trefwoorden op de landingspagina van de campagne
 • ROI is veelal meten en volhouden
 • Resultaten op termijn

Als bedrijf is het natuurlijk zinvol om te weten op welk kanaal er juist geld verdiend wordt of op welk kanaal juist een hoop klanten verloren worden. Door deze statistieken in een ROI model te verwerken, kunnen we evalueren of investeringen in het verleden of in de toekomst verantwoord zijn ten opzichte van de (verwachte) resultaten. Zo’n model zet de inkomsten tegenover de kosten op elk kanaal met behulp van statistieken uit bijvoorbeeld Google Analytics. Dit betekent tijd, geld of aandacht investeren op elk punt om het succes van deze stappen zo groot mogelijk maken, en de marketingkanalen op orde brengen om het aantal personen dat deze stappen doorloopt te vergroten. Het mooie is dat dit in een ROI model doorgemeten kan worden. Een introductie op dit model volgt in de Masterclass van vrijdag 8 februari .

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!