Verantwoord online geld uitgeven & verdienen

Wekelijks verzorgt Kevin Beeftink, project director bij 2tptProductions, een serie gratis Masterclasses waarin theorie en praktijk besproken worden in de wereld van online. Van de Masterclass “Verantwoord online geld uitgeven & verdienen” worden hier de belangrijkste punten beschreven. Deze Masterclass gaat ten opzichte van de eerdere Masterclass verder in op de materie van online geld uitgeven & verdienen door middel van Search Engine Advertising (SEA). Belangrijke vragen als “Wat wat het mag kosten?” “Waarom mag het dat kosten?” en “Wat moet het uiteindelijk opleveren?” komen aan de orde om een richting te geven aan strategievorming. Dit maar vooral een pragmatisch besluit is het belangrijkste: hoe gaan we wat doen binnen verantwoorde kaders? Het ROI model wordt besproken en geeft advies over wat een klant mag kosten binnen bepaalde gestelde grenzen en vooral wat het uiteindelijk meetbaar oplevert!

Belangrijke termen

Ter inleiding een aantal belangrijke termen: Vertoningen Het (absolute) aantal keer dat een link naar jouw website wordt vertoond en waarbij een bezoeker krijgt om naar jouw website te klikken. Click Through Rate(CTR) Dit percentage geeft (relatief) het aantal keer weer dat er daadwerkelijk een klik gemaakt is. Het aantal daadwerkelijke bezoekers gedeeld door het aantal vertoningen. Click-through rate (%) = Aantal clicks / Aantal vertoningen. Clicks / bezoekers Het absolute aantal bezoekers op de site, het aantal personen die op jouw website terecht zijn gekomen. Conversieratio Het (relatieve) aantal keer dat een bezoeker een gewenste actie op je site uitvoer. Conversies Het (absolute) aantal gewenste acties dat uitgevoerd is door één of meer bezoekers op de website.

Inzicht bezoekers website en conversie

Door alle cijfers te meten en inzichtelijk te maken valt in te schatten en terug te zien hoe de site scoort, uitgedrukt in aantal successen. Wanneer voorgaand schema ingevuld wordt voor de website, afgezet tegen het aantal kosten dat gemaakt is op alle aspecten van deze trechter, valt te meten en evalueren wat nu écht het succes is geweest van de site of campagne. Wat uiteindelijk de meest interessante waarde is die we kunnen herleiden is de Cost Per Sale: wat heeft één conversie of verkoop nu daadwerkelijk gekost? Deze waarde is namelijk op verschillende kanalen tegen elkaar af te zetten, om zo veel meer inzicht te krijgen in kansen en mogelijkheden om meer te maken van je business.

Invloeden score van de website op o.a. Google

Een besproken onderwerp is tevens de invloed van de optimalisatie van de website op de waardering van Google. Waar let je op, wat is van belang? Omdat veel factoren samenhangen, zijn de volgende punten een simpele samenvatting en opsomming van relevante actiepunten:

 • Het aantal geïndexeerde pagina’s en zoekwoorden welke op Google (goed) vertoond worden
 • Het aantal bezoekers op de website, of specifieker de pagina per maand
 • Het aantal inbound links, waarbij deze verwijzende websites ook gezamenlijk goed scoren
 • Trefwoorden en zoekwoorden combinaties (synoniemen etc.)
 • Doelgerichtheid van de algehele website
 • ROI model – Verantwoord online geld uitgeven

Marketing- en acquisitiekosten bepalen Wat mag een klant nu kosten? 50EUR, 100EUR, 250EUR? En waarom? Wanneer je weet wat je kan en mag uitgeven om een nieuwe klant binnen te halen, is de effectiviteit van je budget veel beter in te schatten en te evalueren. Het ROI model is erop gebaseerd dat de kosten die gemaakt worden om nieuwe klanten binnen te halen verantwoord zijn ten opzichte van de (toekomstige) resultaten. Door absolute en relatieve waardes te meten en evalueren kunnen we online al snel zien wat die scores nu zijn: vertoningen, CTR, clicks, conversieratio en conversies.

Andere marketingkanalen

SEA en SEO zijn alleen voorbeelden van marketingkanalen waar dit model voor geldt. Denk maar eens aan deze kanalen en meetwaardes:

 • SEO/SEA: vertoningen → bezoekers
 • Social Media: volgers, retweets → bezoekers
 • E-mail campagnes: gelezen mails → bezoekers
 • Sales: kennismakingen → bezoekers
 • PR: luisteraars & kijkers → bezoekers
 • Mond op mond: gesprekken → bezoekers

Al deze kanalen kunnen worden gebruikt om bezoekers aan te trekken, of überhaupt bij te dragen aan je marketing efforts. Bij de Masterclass “Online ROI in AdWords, SEO en Social Media” van vrijdag 22 februari wordt onder andere dieper ingegaan op het genereren van bezoekers door middel van goed gebruik van Social Media.

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!