Succesvol bloggen voor je bezoeker en voor Google

In deze Masterclass, een reeks waarin de theorie en praktijk in de wereld van online besproken worden, werd “Succesvol bloggen voor je bezoeker en voor Google” behandeld. Hier worden de belangrijkste punten uit deze Masterclass nog even opgesomd om te laten zien hoe bloggen waardevol is.

Een aantal jaar geleden was het wereldwijd een grote hype: bloggen. Veel mensen, waaronder bekende journalisten, politici en cabaretiers, hielden hun persoonlijke leven bij in een regelmatig terugkerende blog. In de loop der tijd heeft er een verschuiving plaatsgevonden van bloggen naar het bijhouden van een miniblog op bijvoorbeeld Twitter. Hier kan ook het dagelijks leven worden bijgehouden voor een select aantal volgers. Ondanks de verschuiving van weblogs naar microblogs ziet men tegenwoordig toch nog vaak een sectie “blog” staan op websites. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het belangrijk kan zijn om een blog bij te houden en er worden een aantal tips gegeven om een goede blog te schrijven.

Bloggen in het kort

Bloggen is het bijhouden van teksten (of foto’s, video’s of audio) voor de bezoeker van je website. Dit kan zijn om je privéleven te delen of om de bezoeker z’n aandacht ergens voor te trekken. Een hedendaags populaire (van origine) weblog is www.geenstijl.nl, een goed voorbeeld van een website die de inhoud van de website actueel houdt door middel van foto’s, video’s en teksten. GeenStijl.nl is het Nederlandse voorbeeld van een weblog die de aandacht wil hebben van de bezoeker voor een specifiek onderwerp. Tegenwoordig is bloggen ook interessant geworden voor bedrijven.

“Bloggen is een van de manieren om de waardering door Google van je website te verhogen.”

Een goed opgebouwde blog met bedrijfsrelevante inhoud die regelmatig bij gehouden wordt, kan de waardering door Google verhogen. Naast dat het goed om je website “up-to-date” te houden, registreert Google het aantal keer dat een bepaald woord wordt weergegeven op de pagina. Op basis hiervan, én in combinatie met andere SEO-bepalende factoren, wordt deze pagina door Google met deze bepaalde zoekterm beter gevonden.

Tips om effectief te bloggen voor Google en je bezoeker

Kies een onderwerp dat bij je vakgebied past
Gebruik een inspirerende en inhoud dekkende titel
Gebruik een duidelijk leesbare puntgrootte.

Zorg voor een duidelijke structuur. Een goede blog bestaat uit:

 • Titel
 • Inleiding
 • Body (2 of meer alinea’s)
 • Conclusie

3% van de totale tekstomvang bestaat uit het een gekozen trefwoord (waardoor je door Google gevonden wilt worden). Gebruik deze trefwoorden:

 • 1 keer in de titel
 • >5 keer in de inleiding
 • 7 keer in de body
 • 1 keer in de conclusie

Nog wat handige tips:

 • Maak het de gebruiker makkelijk om te delen.
 • Gebruik afbeeldingen en/of opsommingen.

Samenvatting

Als je gaat bloggen kan dit extra bezoekers op je website opleveren. Elke bezoeker op je website zorgt voor meer aandacht en elke bezoeker is een potentiële klant. Effectief bloggen op basis van bovenstaande tips kan dus van belang zijn om meer mensen op je website te laten landen en daarmee dus het aantal conversies te vergroten. Vandaar dat veel bedrijven een “blog” sectie hebben opgenomen op hun website.

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!