MailChimp: een e-mailing in tien minuten

MailChimp is de meest pragmatische e-mail marketingtool van dit moment. Heb je al een MailChimp-account? Goed bezig! Maar nu moet je doorzetten en die eerste e-mailing gaan versturen. In dit artikel helpen we je bij het opzetten van je allereerste campagne.
En dat kost maar tien minuten! Van start tot verzending doorloop je de volgende stappen:

Aan de slag met jouw MailChimp campagne

MailChimp is de meest pragmatische e-mail marketingtool van dit moment. Heb je al een MailChimp-account? Goed bezig! Maar nu moet je doorzetten en die eerste e-mailing gaan versturen. In dit artikel helpen we je bij het opzetten van je allereerste campagne.
En dat kost maar tien minuten! Van start tot verzending doorloop je de volgende stappen:

Aan de slag met jouw MailChimp campagne

 1. Een mailinglist aanmaken
 2. Een campagne aanmaken
 3. Een mailinglist selecteren
 4. Je mailing opmaken
 5. Je mailing controleren
 6. Problemen oplossen
 7. Je mailing testen
 8. Je mailing verzenden
 9. Mailinglist aanmaken en importeren

Mailinglist aanmaken en importeren

Voordat je aan de slag gaat met de campagne zelf moet je eerst een mailinglist aanmaken. Dat doe je door links in het scherm op List te klikken en daarna rechtsboven op Create List. Vul de gevraagde gegevens in en kies Create List. Als de lijst eenmaal is aangemaakt kun je handmatig mensen toevoegen door op de knop met het plusje te klikken, of je kunt bestaande lijsten importeren uit een Excel-document of via een koppeling met je CRM-systeem. Deze opties vind je onder de knop Stats. Let op: vanwege de antispamwet is het belangrijk dat de mensen aan wie je de mailing wilt sturen, van tevoren hebben aangegeven dat ze mailings van jou willen ontvangen. Je kunt dus niet zomaar elk adres aan je lijst toevoegen, je moet uitdrukkelijke toestemming hebben.

Je lijst uitbreiden

Je lijst vanzelf laten groeien doe je door een inschrijfformulier aan je website toe te voegen. MailChimp biedt je de mogelijkheid om die formulieren helemaal naar eigen wens samen te stellen en je voegt ze daarna eenvoudig aan je website toe. Voor WordPress biedt MailChimp de mogelijkheid om een formulier direct te integreren via een plugin, maar ook een eenvoudig stukje code plakken in je website zorgt er voor dat men zich eenvoudig kan aanmelden voor jouw digitale boodschap.

Je MailChimp campagne aanmaken

Om van start te gaan met het opzetten van je eerste MailChimp e-mailing ga je na het inloggen naar het tabblad Campaigns. In de rechterbovenhoek van die pagina vind je de button Create Campaign. Als je daarop klikt, krijg je een nieuwe pagina te zien waar je het type campagne kunt kiezen. De standaard optie is Regular ol’ Campaign. In de meeste gevallen voldoet die optie prima. In een toekomstige blogpost zullen we de overige opties uitgebreider behandelen.

Mailinglist en design kiezen

De volgende stap is het selecteren van de mailinglist waar de e-mailing heen gestuurd moet worden. Je kunt zelf kiezen of je de mailing naar de hele lijst of slechts naar een gedeelte van de lijst wilt sturen. Klik daarna rechtsonder in de pagina op Next om naar de volgende stap te gaan. Hier vul je de specificaties van je campagne verder in. De volgende stap is het design, oftewel de vormgeving van de e-mailing. Je hebt hier verschillende opties.

 • Saved Templates: sjablonen die je zelf hebt opgeslagen, bijvoorbeeld een sjabloon dat je webdesigner voor je heeft gemaakt.
 • Basic Templates: eenvoudige sjablonen waar je zelf tekst en plaatjes aan kunt toevoegen.
 • Themes: sjablonen die al helemaal klaar zijn, het enige wat je nog hoeft te doen is de tekst toevoegen.

Van checklist naar verzending

Ben je eenmaal tevreden met het uiterlijk en de inhoud van je e-mailing, dan klik je op Next om naar de checklist te gaan. Als alle vinkjes groen zijn, kun je direct door naar de volgende stap. Staat er ergens een rood kruisje, dan is er een probleem met je e-mailing. Klik op Resolve om het probleem op te lossen. In principe ben je nu klaar om je e-mailing te verzenden, maar het is handig om na het doorlopen van de checklist nog even een test te doen. Dat kun je rechtsboven doen door op Preview and Test te klikken en vervolgens de test te selecteren die je wilt uitvoeren. Is je test geslaagd, dan ben je klaar voor wat MailChimp zelf je Moment of Glory noemt: het daadwerkelijk versturen van je e-mailing. Je hebt hiervoor twee keuzemogelijkheden. Kies je voor directe verzending dan klik je op de Send knop en wordt je mailing zonder verder uitstel verstuurd. Klik je op Schedule dan kun je zelf bepalen wanneer je mail verzonden wordt, of MailChimp de beste verzendtijd laten kiezen.

Effectievere e-mail marketing met MailChimp

En nu… komt het moeilijkste gedeelte van het opzetten van een e-mailing met MailChimp. Na verzending begint namelijk het grote wachten. Duurt dat te lang, of krijg je niet de reacties waarop je gehoopt had? Dan kun je altijd even contact met ons opnemen voor tips over effectievere e-mail marketing met MailChimp!

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!