De invloed van mobiele apparaten op webdesign

Smartphones en tablets zijn nog maar relatief kort op de markt – de eerste iPhone kwam in Europa pas zeven jaar geleden uit – maar ze zijn intussen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En ze hebben een grote impact gehad op hoe we tegenwoordig tegen webdesign aankijken. Dat zie je terug in deze drie webdesigntrends anno 2014!
Mobile First Webdesign Minimalistisch Design of Flat Design One Issue Homepage

Mobile First webdesign

Tegenwoordig bekijken veel mensen websites via een smartphone of tablet in plaats van op een desktop of laptop. De tijd dat je website er dus vooral op een groot scherm goed uit moest zien, is dan ook voorbij. Mobile First is tegenwoordig in sommige gevallen het devies: je site moet plezierig ogen en een goede gebruikerservaring bieden op een mobiel apparaat met een klein scherm. Veel webdesigners ontwerpen dan ook een website die er goed uitziet op een groot scherm, maar ook op het kleinst mogelijke scherm. Daarin kijken we naar welke elementen kunnen en moeten worden toegevoegd als de bezoeker met een groter scherm werkt. Mobile First webdesign neemt dit nog een stap verder. Hierin wordt het webdesign van een project in eerste instantie ontwikkeld voor mobiele devices (tablets en smartphones) en wordt daarna pas aandacht besteed aan het design op een groot scherm. We zien vele voorbeelden onder onze projecten waarbij meer dan 50% van de gebruikers de website bekijkt via een smartphone of tablet. Geen verkeerd uitgangspunt dus om met dit sterk groeiende aantal het design proces ‘om te keren’. Responsive webdesign speelt hierbij een grote rol: het formaat van elementen op de website staat niet langer vast, zoals vroeger het geval was, maar past zich aan de grootte van het scherm aan. Ook het aantal elementen dat zichtbaar is op de site verandert als de site op een ander formaat scherm wordt bekeken.

Minimalistisch design of Flat Design

Als je een website wilt die goed bruikbaar is en er mooi uitziet op een klein scherm, dan spreekt het haast vanzelf dat je er niet al te veel toeters en bellen aan moet toevoegen. De laatste jaren zijn websites dus steeds eenvoudiger van uiterlijk geworden. Flat design waarbij geen diepte wordt gesuggereerd is, in navolging van Microsoft en Apple, erg populair. Maar je kunt ook kiezen voor een “almost flat design”, waarbij je nog wel een klein randje schaduw ziet, bijvoorbeeld onder een button. Het gebruik van monochrome kleuren draagt bij aan een eenvoudiger webdesign. Ook de navigatie wordt steeds minimalistischer. Omdat men tegenwoordig vaak op hun smartphone surfen, zijn we intussen gewend aan een navigatiemenu dat niet direct zichtbaar is, maar verstopt zit onder een icoontje. Dat zie je dus ook steeds vaker op desktopwebsites.

One-issue-homepage

Helemaal in lijn met de trend van het minimalisme is de one-issue-homepage. De gedachte dat bezoekers hun interesse verliezen als ze veel moeten klikken of scrollen is achterhaald sinds de opkomst van smartphones en tablets. Swipen, scrollen en tappen hoort zo bij ons dagelijks leven dat veel webdesigners tegenwoordig kiezen voor een hompage waarop één korte maar krachtige boodschap wordt gecommuniceerd, vaak tegen de achtergrond van een grote foto en met daarboven een simpel menu.

Je eigen website aanpassen aan de eisen van mobile

Je klanten gaan met hun tijd mee, dus dan kun jij natuurlijk niet achterblijven! Is jouw website nog van voor het mobiele tijdperk of heb je een website die er op een mobiel apparaat vrijwel hetzelfde uitziet als op een desktop alleen dan veel kleiner? Dan is het zeker het overwegen waard om je webdesign aan te passen. 2tptProductions helpt je daar graag bij!

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!