Autoresponders in MailChimp, wat kun je ermee?

MailChimp is een geweldige oplossing als het gaat om het verzenden van passende e-mails aan je doelgroep. Makkelijker kun je het jezelf maken als deze e-mails zichzelf versturen op basis van vaste momenten of acties. Dat is waar je Autoresponders voor gebruikt binnen MailChimp. Zo hoef je dus niet elke mailing handmatig te verzenden om toch het contact met je publiek te onderhouden!

Een voorbeeld van een autoresponder vanuit MailChimp

Een ‘gewone’ MailChimp campagne is een eenvoudige, maar niet altijd de meest efficiënte manier om je boodschap over te brengen aan je publiek. Stel bijvoorbeeld dat je elke abonnee die vandaag jarig is wilt feliciteren, dan wil je niet dagelijks de gehele mailinglist doorspitten om te kijken wie die abonnees dan zijn. Dat zou simpelweg te veel tijd kosten. Maar het versturen van een felicitatie is wel een prima kans om de relatie tussen jou en je abonnee te versterken. Een autoresponder is dan een handige tool.

Autoresponders: hoe werken ze?

MailChimp biedt betalende gebruikers de mogelijkheid om automatisch een mail naar bepaalde mensen te sturen zodra er een trigger geactiveerd wordt. In het voorbeeld van de felicitatie is de trigger de geboortedatum van je abonnee. Maar een trigger kan ook samenhangen met je campgane. Denk dan bijvoorbeeld aan een nieuwe inschrijving, het openen van de e-mailing of het aanklikken van een bepaalde link. Al die gebeurtenissen kunnen een autoresponder triggeren en ervoor zorgen dat de klant die de trigger activeert een persoonlijke boodschap van je ontvangt. Heb je Ecommerce360 tracking aanstaan in je MailChimp campagne, dan kun je ook autoresponders versturen op basis van aankoopgedrag.

Geef je communicatie een persoonlijk tintje

Het fijne van een MailChimp autoresponder is dat je hem slechts eenmaal hoeft in te stellen, waarna je er nooit meer omkijken naar hebt, terwijl je toch je communicatie met de klant een persoonlijk tintje geeft. Het instellen wijst zich eigenlijk vanzelf zodra je op Create Autoresponder hebt geklikt. De stappen die je volgt zijn namelijk dezelfde als wanneer je een gewone campagne opstelt, en ook het opmaken van de autoresponder werkt hetzelfde. Je kunt zelf het ideale verzendmoment kiezen, bijvoorbeeld binnen een uur nadat er op een bepaalde link in je campagne is geklikt, of om zeven uur ’s morgens op de verjaardag van je klant.

Kanttekeningen bij autoresponders

Maar voordat je nu enthousiast aan de slag gaat met de MailChimp autoresponder, is het wel handig als je heel even stilstaat bij de volgende vraag: hoe persoonlijk is zo’n geautomatiseerde e-mail nu eigenlijk echt? Je verstuurt tenslotte nog steeds dezelfde boodschap aan meerdere mensen. Dat maakt dat je de tekst en opmaak van je autoresponders niet helemaal kunt personaliseren. En dat weten je klanten ook. Wil je dus een gepersonaliseerde boodschap versturen naar één of een klein groepje abonnees, dan kun je dat beter niet geautomatiseerd doen. Pas ook op dat je je klanten niet gaat overladen met autoresponders. Je klanten zijn namelijk niet gek, die weten ook wel dat je mailtje automatisch verstuurd wordt. Stuur je er te veel, dan kan het daardoor zomaar zijn dat je persoonlijke boodschap juist minder persoonlijk overkomt bij je klanten. En dat was nu net niet de bedoeling!

Voorbeelden van autorepsonders die we verzorgd hebben: in1week.nl

Voor onze kleine zus www.in1week.nl hebben we een autoresponder ontwikkeld die verstuurd kan worden bij elk project dat live gebracht wordt. Elke dag gedurende 12 dagen wordt er een e-mail verstuurd vanuit MailChimp die je tips en instructies geeft om je WordPress website mee te onderhouden en uit te breiden.
Zo herinneren we de klanten van in1week.nl aan de mogelijkheden van WordPress en beantwoorden we al vragen voordat ze gesteld worden. Een efficiënte manier van communicatie die we eenmalig hoeven in te richten, en maandelijks bij de oplevering van vier nieuwe producties kunnen versturen.

Effectief gebruik van MailChimp en autoresponders

Als je bovenstaande opmerkingen in je achterhoofd houdt bij het opzetten van je autoresponders, heb je een krachtig hulpmiddel in handen om de relatie tussen jou en je klanten eenvoudig te versterken en te verdiepen. Maar zelfs het krachtigste hulpmiddel is alleen effectief als je het ook op de juiste manier weet in te zetten. 2tptProductions helpt je graag bij het optimaliseren van je MailChimp campagnes en autoresponders. Zusje in1week.nl maakt e-mail marketing vanuit MailChimp mogelijk in een week tijd.

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!