[Workshop] Social Media & Google Analytics – Hogeschool Leiden

De Hogeschool Leiden heeft ons uitgenodigd om ze bij te praten over de combinatie van Social Media & Google Analytics anno 2014. In een 2 uur durende workshop hebben we 22 docenten van Communicatie en Commerciële Economie bijgepraat over onze visie op effectieve social media marketing. Het uitgangspunt: bepaal een vertrekpunt en redeneer terug vanuit dat doel. Een korte samenvatting van de workshop.

Onder bezielende leiding van Kevin @in1week aan de slag met de Analytics van de website @HSLeidenNL. #menb leert. pic.twitter.com/OGYc6jKBq5

Voorbeelden van de afgelopen jaren

Over de afgelopen jaren hebben we onder meer op Twitter prachtige voorbeelden gezien van hoe groot de impact van sociale media is voor grote merken. Dat neemt overigens niet weg dat ook lokale merken en ondernemingen veel succes hebben kunnen behalen uit dit marketing kanaal. In de workshop hebben we van beiden enkele voorbeelden doorgenomen en de relevante cijfers hierbij toegelicht.

Wat is social media waard?

De waarde van social media kun je op verschillende manieren en in verschillende waardes uitdrukken. De link met Google Analytics die we kunnen leggen is dat de effectieve waarde terug is te brengen tot het doel van de website. Wanneer het dit doel plat maken herkennen we twee mogelijkheden: zoveel mogelijk conversie, of kwalitatief en kwantitatief sterke bezoeken. Het eerste doel (conversie) betekent dat je de effort richt op specifieke handelingen, bijvoorbeeld verkopen of ingevulde contactformulieren. Het tweede doel (bezoeken) richt zich op volumes, zoveel mogelijk bezoekers en de bezoekers zo lang en goed mogelijk boeien met de inhoud van je website.

Social Media en Google Analytics

Wat meet je nu wel en niet in Google Analytics? De mogelijkheden voor het analyseren van de bezoekers van je website en het gedrag wat vertoond wordt is enorm. 127 verschillende dimensies en 154 meetwaardes worden gemonitord door de statistieken oplossing van Google (gebaseerd op de velden van de Google Analytics API). De oplossing gaat uit van bezoeken aan je website, waarbij je dus kijkt naar de gevolgen van je marketing, communicatie en PR effort. Dat betekent dat het werk al verricht is en je de resultaten kan analyseren.

Hou het vooral simpel: Impressies, Clicks en Conversies

Om alle mogelijkheden de bundelen nemen we drie meetwaardes als uitgangspunt voor een passende analyse: Impressies, Clicks en Conversies. Door de vertrekpunten en meetwaardes eerst plat te maken, maken we het ook gemakkelijker om gerichte analyses uit te oefenen op de gegevens in Google Analytics.


Dit zijn meetwaardes die gelden voor nagenoeg elk kanaal waar je communicatie en marketing effort op bedrijft.

Impressies op bijvoorbeeld Twitter

Een mooi voorbeeld van de potentiële impressies op Twitter vinden we in Tweetreach.com. Een korte impressie van ons zusterlabel www.in1week.nl.

Clicks vanuit Twitter

Door je bezoeken binnen Google Analytics te filteren op sociale media, of specifiek Twitter, kun je ook evalueren hoeveel mensen je hebt kunnen bewegen om de website te bezoeken.

Conversie vanuit Twitter

Conversie bepalen vanuit Twitter kan alleen wanneer je ook een doel hebt bepaald binnen de website. Specifiek een doelpagina of succespagina, waartoe men geleid wordt na het ondernemen van de gewenste handeling (contactformulier ingevuld, bestelling voltooid).

Meekijken?

Nieuwsgierig naar de voorbeelden, de stappen tot conversie en wat voor de basis van je analyse met Google Analytics mooie vertrekpunten zijn? 

Meedoen?

Uiteraard komen we jou ook graag bijpraten over de mogelijkheden van de combinatie tussen social media en Google Analytics. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!