Affiliate marketing voor beginners

Affiliate marketing, je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen. Misschien heb je zelfs wel verhalen gehoord over mensen die er ‘slapend rijk’ mee zijn geworden. Maar wat is affiliate marketing nou precies, en wat heb jij er als ondernemer aan? De komende weken gaan we dieper in op dit onderwerp. Vandaag nemen we de basis door: wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

Affiliate marketing in het kort

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij de ene partij de andere partij promoot in ruil voor een deel van de door die promotie behaalde opbrengsten. Dat gebeurt voornamelijk via internet en werkt als volgt.

Bedrijf A wil een product of dienst op internet bij een groot aantal bezoekers onder de aandacht brengen.
Op website B komen maandelijks tienduizenden bezoekers.
Bedrijf A vindt dat erg interessant en vraagt de eigenaar van website B een advertentie te plaatsen waar bezoekers op kunnen klikken zodat ze naar de site van bedrijf A geleid worden.
Website B plaatst de advertentie, die is voorzien van een speciale link waaraan precies te zien is op welke site de bezoeker zich bevond toen hij op de advertentie klikte.
Voor elke bezoeker die via die advertentie het product of de dienst aankoopt, krijgt de eigenaar van website B een bedrag uitbetaald door bedrijf A.

Adverteerders, netwerken en publishers

Er zijn drie verschillende groepen te benoemen als het om affiliate marketing gaat. In feite zijn het de partij met het aanbod (adverteerders), de bemiddelende partij (netwerken) en de partij die de producten uit het aanbod voor de eerste partij (in)direct verkoopt (publishers).

Adverteerders in affiliate marketing
Bedrijven die op deze manier hun producten en diensten onder de aandacht willen brengen, worden adverteerders genoemd. Ze faciliteren het aanbod, de marges en in veel gevallen het beeldmateriaal en achtergrond informatie waarmee de publishers aan de slag kunnen.

Affiliate netwerken

Om publishers één op één te benaderen als adverteerder kost nogal wat tijd. Zo zijn er de afgelopen jaren partijen ontstaan die hierin faciliteren. Deze affiliate netwerken brengen het totaalaanbod van verschillende advertisers bij elkaar, om dit gezamenlijk aan te bieden aan publishers die zo op één plek alle informatie van adverteerders in kunnen zien en op kunnen halen. Publishers De websites waar de advertenties geplaatst worden, noemen we publishers (op zijn Hollands: uitgevers). Dit zijn de partijen, groot en klein, die aanbod van derden direct en indirect promoten via hun eigen platform, zij het website of webshop. Ook kleine partijen hebben de mogelijkheid om gratis in te stappen in de affiliate marketing business. Het gaat veelal om de rekensom om te bepalen of de inkomsten uit deze marketing vorm ook renderen voor die kleine partijen.

TradeDoubler is een bekend affiliate-netwerk

Werkt affiliate marketing echt?

Het antwoord op deze vraag is niet altijd even eenvoudig. Affiliate marketing lijkt voordelig te zijn voor alle betrokken partijen. Het is namelijk een no cure, no pay-constructie, waarbij de adverteerder de publisher alleen betaalt voor het behaalde resultaat. Hij hoeft dus geen grote kosten te maken zonder dat hij er iets voor terugkrijgt. De publisher hoeft er in principe ook weinig voor te doen: voor hem is het een kwestie van de advertentie plaatsen en wachten tot het geld binnenkomt. Maar zoals altijd het geval is op internet, zijn beide partijen uiteindelijk afhankelijk van hoe de bezoeker op een advertentie reageert. Een advertentie die door veel mensen gezien wordt, heeft voor de adverteerder weinig nut als hij niet tot daadwerkelijke aankopen leidt. Voor de publisher is het ook maar afwachten of zijn bezoekers de advertentie wel zo aantrekkelijk vinden dat ze erop klikken. Doen ze dat niet, dan krijgt hij geen geld. Ook niet als zijn bezoekers het product toch op een andere manier kopen, bijvoorbeeld door rechtstreeks naar de site van de adverteerder te gaan in plaats van op de advertentie te klikken. Toch kan affiliate marketing zowel de adverteerder als de publisher veel opleveren. Daar vertellen we je in de volgende blogposts over dit onderwerp graag meer over. Volgende keer: voor wie is affiliate marketing nou echt interessant?

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!