Afrekenmodellen online

Je zou zeggen: een redelijk achterhaald onderwerp, zeker nu wel al meer dan een decennia bezig zijn met geld verdienen op internet. Desalniettemin is het wel zo prettig de meest basic afrekenmodellen voor web onder elkaar te zetten. Een bondige toelichting op CPC, CPM, CPL, CPS, affiliate en CPA.

Welke afrekenmodellen zijn er eigenlijk?

Er worden een aantal afrekenmodellen gebruikt binnen online advertising welke allen voor- en nadelen hebben. De afrekenmodellen die worden gebruikt zijn: Cost per Mille (CPM), Cost per Click (CPC), Cost per Lead (CPL), Cost per Action (CPA), Cost per Order (CPO) en Cost per Sale (CPS). Hieronder wordt kort uitgelegd wat de verschillende afrekenmodellen inhouden.

CPM - Cost per Mille

CPM staat voor het afrekenmodel “Cost per Mille”. Het is het meest klassieke afrekenmodel in online advertising, maar nog steeds in (soms verkapte wijze) wordt het gehanteerd om af te rekenen voor online advertising. CPM is het model waarbij er wordt afgerekend per 1000 vertoningen van een advertentie.

CPC - Cost per Click

CPC is het afrekenmodel waar de kosten per klik worden berekend, Cost per Click (CPC). Er wordt een vooraf vastgesteld bedrag overgemaakt aan de exploitant voor elke klik op de link of banner. Dit model wordt hoofdzakelijk gehanteerd door bijvoorbeeld Google Adwords.

CPL - Cost per Lead

Online sturen we vaak aan op conversie: een contactmoment, in de vorm van een bericht of gesprek, het verzoek om informatie of een afspraak. De bezoeker kan bepaalde gegevens achterlaten door middel van een nieuwsbriefinschrijving of brochure-aanvraag. Als hierop wordt afgerekend, is er sprake van een lead. Hier worden door verschillende partijen fees voor gehanteerd om de lead te verkopen aan derde partijen. Dit noemen we dan CPL: Cost per Lead.

CPA - Cost per Action

Vergelijkbaar met CPL, wanneer er wordt afgerekend op basis van van een actie, zoals bijvoorbeeld het invullen van een vragenlijst, is er sprake van Cost per Action.

CPO - Cost per Order

Indien de adverteerder afrekent door een vast bedrag per totale order te betalen, wordt er gesproken van Cost per Order. Een scenario wat we bijvoorbeeld bij Dropshipment of whitelabel verkoop zien: de verkoop wordt gefaciliteerd door partij A, de dienst of het product wordt geleverd door partij, waarbij partij B aan partij A een fee betaalt voor de order.

CPS - Cost per Sale

Vergelijkbaar met CPO, Cost per Sale is een afrekenmodel waar de adverteerder betaalt per bezoeker die via een advertentie op de landingspagina of website terecht komt en een aankoop plaatst. Een scenario is dat de adverteerder een percentage of een vast bedrag betaalt per verkoop aan de partij die de bezoeker naar de site heeft gestuurd. Ook kan hier wederom de order afgekocht worden voor een X bedrag.

Aan alle afrekenmodellen zitten voor- en nadelen. Echter geldt voor allen, naarmate je dichter op de order/transactie/conversie/het succes komt wordt de waarde steeds hoger en de actie kostbaarder.

Geef een antwoord

Voordat je gaat...

Ontvang een portfolio vol design inspiratie gratis in je mail!
Een greep uit effectieve webdesigns anno 2020
Laat je e-mailadres achter en we sturen je de PDF direct toe!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door je e-mailadres in te geven ga je akkoord met ons privacybeleid

Ook zo’n project? Neem dan contact met ons op!

Wij doen dagelijks projecten met het configureren van WooCommerce. Het is zelfs zo dat we dit al bij 48 eerdere projecten hebben gedaan. Ik weet dus zeker dat we jou kunnen helpen!